Onderzoeksproject ‘Installaties2020’ wint RAAK-award

 In Nieuwsbericht

Het waren spannende tijden, want De Haagse Hogeschool was met twee inzendingen genomineerd voor de RAAK-award voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Op 30 november vond het SIA-congres plaats in Nieuwegein, waar de winnaars bekend werden gemaakt.

Laure Itard mocht daar samen met haar kenniskring de eerste prijs in ontvangst nemen. Deze prijs bestond uit een prachtige trofee, een geldbedrag (€ 10.000,-) én een extra beloning. Van het winnende project wordt namelijk een korte film gemaakt.

Complexe installaties
‘Installaties 2020’ onderzocht hoe je energie-installaties in gebouwen van intelligentie en zelfsturing kunt voorzien door gebruik te maken van de miljoenen datapunten van onze vestiging in Delft. Installaties zijn als het ware de longen, het hart en de bloedvaten van een gebouw. Ze zorgen ervoor dat een gebouw ademt en op temperatuur blijft om zo een comfortabel en gezond binnenklimaat te creëren. Moderne installaties zijn echter zo complex geworden dat zelfs de beste experts de weg kwijtraken; storingen, foute afstellingen en energieverspilling blijven ongemerkt

Energieverspilling tegengaan
Laure Itard, lector Energie en de Gebouwde Omgeving, was projectleider van ‘Installaties 2020’. “Ik had dat onderzoek al heel lang in mijn hoofd. Toen de Hogeschoolvestiging in Delft gebouwd werd, zijn overal sensoren opgehangen die allemaal data registreren, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en aanwezigheid van mensen. Dankzij dit project konden we, samen met docenten en studenten, de data ontsluiten, analyseren en diagnostische methoden ontwikkelen om energieverspilling tegen te gaan. Tegelijkertijd maakten we studies op maat naar de wensen van gebouwbeheerders. Ook ontwikkelden we een game om kennis te delen met studenten en professionals. Geweldig dat het ons gelukt is een RAAK-nominatie binnen te krijgen.”

De RAAK-awards zijn een initiatief van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SiA, dat praktijkgericht onderzoek van hogescholen financiert en stimuleert.

We willen iedereen bedanken voor het stemmen voor de publieksprijs en feliciteren Laure en al haar collega’s met deze prachtige prijs!

Meer informatie over de prijs en het project staat in het nieuwsbericht op de pagina van de hogeschool.

Recent Posts