Sabine Eijlander – Betafactory

Het is vrijdag 24 maart en nog geen 18:00 uur. De eerste deelnemers van de Hackathon Tech4Health stromen binnen. Iets meer dan 30 studenten van verschillende opleidingen zoals Technische Bedrijfskunde, Industrieel Product Ontwerpen, Mechatronica en Bewegingstechnologie deden mee.

Na de eerste kennismakingen met wat pizza’s, trapte Mirjam Zijderveld de hackathon af. Er waren 4 partijen die een probleemsituatie aandroegen. John Bolte presenteerde de situatie van Medux/Digital Angel, hoe IoT techniek toe te passen in zorg hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld het drukmatras. Namens Parnassia waren er twee ervaringsdeskundigen op het gebied van zelfmutilatie. Zij vertelde op indrukwekkende wijze hoe ze hiermee begonnen zijn en wat dit triggert, ze zoeken hulpmiddelen om het niet meer te doen. Eelco Sengers lichte een probleemsituatie rondom een half verlamde man toe. Hoe kunnen we hem in het dagelijks leven helpen? Als laatste was het woord aan Erwin de Vlugt, hij sprak namens Pieter van Foreest.

Hierna konden de studenten aan de slag en teams vormen. De 20 uur daarna stond totaal tot hun beschikking om voor 1 van de problemen of een ander gerelateerd probleem een product te bedenken. We hadden allerlei experts aan boord om de studententeams te kunnen helpen. Collega’s, maar ook externen. Zo zat collega Paul Souren in het midden van de nacht klaar voor de studenten om ze te helpen met hun ontwerp.

Om niet alleen met het ‘hacken’ bezig te zijn werd er in de vroege morgen een spontane ochtendgymnastiek sessie georganiseerd, waar verrassend veel deelnemers aan mee deden.

Bij het inloopontbijt op zaterdagochtend kwamen een aantal mensen van verschillende bedrijven een kijkje nemen, maar ook onze College van Bestuur voorzitter Leonard Geluk kwam eens kijken. Hij was nog nooit eerder in de Betafactory geweest en heeft de tijd genomen om met alle studententeams te praten. Iwan Blokker kwam rond het middaguur om de studenten te helpen bij het verbeteren van hun pitch.

Rond 4 uur op de zaterdagmiddag was het toch echt over met het werken en kwam wethouder Ferrie Förster het einde van de Hackathon inluiden. Onder leiding van de wethouder hielden de teams hun pitches. De jury bestaande uit Eddo Velders, Victor Pereboom en Nico Persoon onderwierp de teams aan kritische vragen. Na enige beraad werd de uitslag bekend.

De winnaar van de Hackathon is team ‘HoldOn’. Zij ontwierpen een device dat kan helpen bij Psychische klachten en je weer rustig te krijgen, doormiddel van trillingen die inspelen op je hartslag en verschillende kleuren.

De tweede prijs werd gewonnen door ‘Stair it Up’ een hulpmiddel voor onder andere ouderen om langer zelfstandig te kunnen traplopen. De derde prijs werd gewonnen door ‘Eat with Pete’ een hulpmiddel om jonge kinderen meer te laten eten.

Uiteindelijk gaan vanuit deze 3 teams in totaal 10 studenten naar Lissabon om deel te nemen aan de European Innovation Academy. Ze krijgen hier de kans om hun product verder uit te werken.

Aan alle collega’s die zijn langsgeweest en de studenten helpen geholpen of hebben geholpen bij het organiseren van de Hackathon, nogmaals dank! Zonder jullie was het niet mogelijk zo’n evenement zo goed neer te zetten. Op naar de volgende editie!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *