Woensdag 26 november vond in De Haagse Hogeschool Delft het congres “Co-creating urban sustainable mobility!” plaats. Deelnemers uit het onderwijs, bedrijfsleven en overheid kwamen bijeen om na te denken en te praten over het ontwerp en de realisatie van duurzame mobiliteitsconcepten in stedelijke gebieden. Uit onderzoek zijn meerdere trends geformuleerd, zoals: mobiliteitsconcepten, de economische kansen van duurzame mobiliteit en de problematiek rond elektrisch laden. Deelnemers waren uitgenodigd om gezamenlijk in discussie te gaan over deze onderwerpen. De Haagse Hogeschool en het Expertisecentrum Technologie, Innovatie en Samenleving (TIS), bedanken alle deelnemers en en sprekers voor hun bijdrage in dit congres.

Het congres
Onder begeleiding van dagvoorzitter Nico Persoon, coördinator van het Expertisecentrum TIS, deelden gepassioneerde sprekers hun visie en ervaringen met de deelnemers. Adriaan Beukers, emeritus hoogleraar aan de TU Delft, besprak de mogelijkheden van duurzame composiet-materialen, lichtgewichtstructuren en productiemethoden om met een minimum aan materiaal en energie een maximale prestatie te bereiken. Jan-Kees Verrest, senior adviseur verkeer en vervoer bij de gemeente Delft, ging in op de rol van de overheid in mobiliteitsvraagstukken en de kracht van co-creatie. Ter illustratie sprak hij over de projecten Spoorzone en Nieuw Delft, gebieden die beoogde proeftuinen zijn voor onder andere duurzame mobiliteitsconcepten. Tot slot deelde Jan Wouters zijn visie op elektrisch rijden, het verleden, heden en de toekomst. Verder ging hij in op de vraag waarom de (al zeer oude) belofte van grootschalige verspreiding van de elektrische auto nooit is uitgekomen. De presentaties van de sprekers zijn hiernaast terug te vinden.

Verdeeld over vier workshops wisselden de deelnemers kennis uit rondom de vraag hoe onderwijs, bedrijfsleven en overheid de krachten kunnen bundelen om in te spelen op de trends binnen duurzame mobiliteit. De workshops maakten veel energie los en leverden nieuwe inspiratie en ideeën op voor verdere samenwerkingsmogelijkheden. Het congres is succesvol afgesloten met een netwerkborrel waarin De Haagse Hogeschool twee elektrische fietsen en twee elektrische scooters ontving van Bas Hilckman van de Delftse onderneming Link2D. Er kan met veel inspiratie en trots terug worden gekeken op een vruchtbaar startpunt voor verdere samenwerking.