Nieuwsberichten

Delivery Day Urbinn en The Formula Cruisers

fgelopen woensdag hebben de teams van de projecten Urban Innovations (Urbinn) en The Formula Cruisers van de Betafactory hun opbrengsten van het afgelopen kwartaal gepresenteerd. Dat gebeurde door middel van twee teampresentaties gevolgd door informele gesprekken in de hal van het HighTechCentreDelft.

Lees meer

INNOVATIEF VOEDINGSTEAM WINT SENSOR DATA CHALLENGE

Ingrediënten en porties van voeding bepalen via een 3D-reconstructie met een camera. En een internet-scraper (soort automatische web-informatieverzamelaar) rondom recepten. Het ‘voedingsteam’ won met deze ideeën de Sensor Data Challenge op 23 en 24 november bij het CBS in Den Haag. In januari geven de winnaars een presentatie op het RIVM. Het RIVM organiseerde de Sensor Data Challenge samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek, De Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht. Het doel was om tot innovatieve manieren te komen om gezondheid en gedrag van mensen te meten.

Lees meer

Onderzoeksproject ‘Installaties2020’ wint RAAK-award

Het waren spannende tijden, want De Haagse Hogeschool was met twee inzendingen genomineerd voor de RAAK-award voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Op 30 november vond het SIA-congres plaats in Nieuwegein, waar de winnaars bekend werden gemaakt.

Laure Itard mocht daar samen met haar kenniskring de eerste prijs in ontvangst nemen. Deze prijs bestond uit een prachtige trofee, een geldbedrag (€ 10.000,-) én een extra beloning. Van het winnende project wordt namelijk een korte film gemaakt.

Lees meer

PABO OP BEZOEK BIJ TIS

Wat moeten twee klassen tweedejaars pabo-studenten nou op TIS? Op het eerste gezicht inderdaad geen voor de hand liggende combinatie, maar ook leerkrachten basisonderwijs moeten wel iets weten van wetenschap en techniek. Want zij krijgen kinderen in de klas die daar interesse in hebben en misschien wel een technische opleiding gaan doen. Dus ook op de pabo aandacht voor ontwerpend leren. In twee weken deden ze allerlei ideeën op, maakten ze ontwerpen en werkten deze uit tot attracties waar kinderen spelenderwijs technische principes aan kunnen ontdekken.

Lees meer

URBINN wint MobiliteitsAward Haaglanden 2017

Maandagavond 20 november is bekend gemaakt wie de winnaars zijn van de MobiliteitsAward Haaglanden en Rijnland 2017. Tijdens de jubileumbijeenkomst in de Haagse Malietoren werden De Haagse Hogeschool, Astellas Pharma, DB Telecom en Van Dorp uitgeroepen tot winnaars.

Lees meer

Farewell Urbinn Cruisers

Last Friday we said goodbye to our students of this year’s first shift of the Urban Innovations project, young people going to the next phase of their education. This shift made a great contribution to the construction of the Alley Hoop, our electrical autonomous driving urban car to be. We are looking back on an intense period in which students and lecturers learned a lot.

Lees meer

THNK FST in de Betafactory

Afgelopen donderdag tijdens het THNK FST openden Betafactory 16 en HighTechCentreDelft hun deuren voor belangstellende collega’s die kennis wilden maken met het onderwijs dat daar gegeven wordt. De Betafactory is een smeltkroes waar onderwijs & onderzoek, bedrijfsleven en overheid met elkaar gemengd worden. In een soort alchemistisch proces raken deze elementen met elkaar verweven en ontstaan er mooie dingen.

Lees meer

Vertrek Laure Itard, lector Energie en de Gebouwde Omgeving

Het begon met de vraag een profiel te schrijven voor een lectoraat over energie. Acht jaar later – met de nominatie van een RAAK-award voor ‘haar’ onderzoeksproject net op zak – vertrekt Laure Itard als lector van het lectoraat Energie en de Gebouwde Omgeving. De van oorsprong Française studeerde natuurkunde en verhuisde in ’89 naar Nederland. Wat haar drijft? “Een passie voor energieleer en systeemkunde. En hoe ik die passie kan inzetten voor een beter milieu en meer comfort voor mensen.

Lees meer

Samen werken aan innovatieve zorgtechnologie: think like a designer!

Aan verschillende opleidingen en Living Labs op De Haagse vindt praktijkonderzoek plaats met nieuwe zorgtechnologie. Welke ervaringen levert dat op? Wat is nodig – bijvoorbeeld protocollen – om samen op een verantwoorde manier onderzoek te doen? En hoe kunnen professionals elkaar nog beter vinden? Het onderzoeksplatform Kwaliteit van Leven: Mens & Technologie daagt zo veel mogelijk disciplines uit om mee te denken als ontwerpers. Van zorgtechnologen tot verpleegkundigen, van diëtisten tot mantelzorgers en patiënten.

Lees meer

Projectenbeurs 2.0

In de afgelopen jaren hebben we met succes voor de faculteit Techniek en Innovatie en Samenleving van De Haagse Hogeschool ieder blok een projectenbeurs georganiseerd. De beurs is niet meer weg te denken als matching evenement tussen bedrijfsleven en onderwijs. Gemiddeld zijn er rond de 35 matches tijdens de bijeenkomsten en zijn bezoekers zeer tevreden. Er klinkt echter vaak de vraag naar contact met studenten en mogelijkheden rond stage en afstuderen.

Lees meer

Eerste generatie Strenghtsfinder Masters

Het afgelopen jaar hebben wij, docenten van de minor ‘Living Labs’ David Tiemens, Richard Mens, Hans Poldervaart, Peter Menger, Satish Beella en Nico Persoon, de cursus ‘Train the Strengthsfinder Trainer’ van WeGrow in Amsterdam doorlopen. Het begon allemaal na twee boeiende lessenreeksen van Margo Kitzen (WeGrow) aan studenten in de Betafactory. Daarna werden wij uitgenodigd om zelf onze kennis en vaardigheden versneld op een hoger niveau te brengen om dan vervolgens de lessen van Margo over te kunnen nemen. En zo geschiedde. Strengthsfinder is een ‘eenvoudig’ model om talenten van mensen in kaart te brengen om vervolgens deze talenten verder te ontwikkelen. Het biedt handvatten om de eigen toptalenten te versterken en ‘ontbrekende’ talenten aan te vullen.

Lees meer

Bezoek Wartburg College aan Betafactory en HTCDelft

Woensdag 11 oktober kwamen 18 leerlingen van het Wartburg College langs bij Betafactory 16 in Delft. Onder leiding van Richard Mens en Hans Poldervaart namen de leerlingen een kijkje in de werkplaats en vervolgens mochten ze zelf aan de slag. Voor hun bezoek hadden de leerlingen een opdracht ontvangen waarin stond onderzoek te doen naar lucht- en rolweerstand. Ook moesten ze zelf wieltjes meenemen, ze gingen namelijk zelf een prototype raceauto maken.

Lees meer