Nieuwsberichten

Energieakkoord Greenport ondertekend

Het Energieakkoord van de Greenport Westland-Oostland is op 5 oktober bij Hoogheemraadschap Delfland door 35 betrokken bedrijven en organisaties met hun handtekening bekrachtigd. Met het Energieakkoord maakt de Greenport de ambities concreet om in 2030 haar doelen te behalen op het gebied van uitstoot van schadelijke stoffen (CO2-Stikstof), verduurzaming en energieverbruik.

Lees meer

Gastcollege Erwin de Vlugt bij Technische Natuurkunde

Erwin de Vlugt gaf op 5 oktober een gastcollege aan studenten van de minoren Fotonica en Toegepaste Natuurkunde. Vorige week gaf lector John Bolte ook een gastles voor dezelfde groep. Erwin schetste verschillende toepassingsgebieden van Technologie voor Gezondheid waarop het lectoraat toegepast onderzoek uitvoert met verschillende opleidingen van TIS. Het betreft onderzoek in revalidatietechnologie (exoskeletten), zorgrobotica (interactieve thuishulprobots) en diagnostische instrumenten (spasticiteitsmetingen). Alle toepassingen worden bestudeerd vanuit één kernbegrip, nl. de cybernetica (Norbert Wiener) waarmee de interactie tussen mens en machine wordt vastgelegd in theorieën en ontwerprichtlijnen.

Lees meer

Gastcollege Lector John Bolte bij Technische Natuurkunde

Op 4 oktober gaf John Bolte op verzoek van Arjan Lock een gastcollege aan studenten van de minoren Fotonica en Toegepaste Natuurkunde over het meten en voorspellen van persoonlijke blootstelling aan elektromagnetische velden en hun associatie met gezondheid. Hierbij kwamen zowel het meten met wearables sensoren als dataverwerking aan bod. John maakte er een interactieve les van, waarbij hij de studenten bevroeg over de basisprincipes van de natuurkunde, zoals: hoe werkt een elektromagnetisch veld, wat is een inductiestroom en aan welke soort stralingen staan we dagelijks bloot.

Lees meer

Technasium bij CLD & ISW Hoogeland

Niet alleen bij ons is het schooljaar alweer vol in gang, maar ook op de middelbare scholen. Richard Mens en ik zijn afgelopen vrijdag beiden bij tussenpresentaties van Technasium opdrachten geweest. Richard bij het Christelijk Lyseum Delft en ik bij de ISW Hogeland. Richard is bezig met de auto van de toekomst. In Betafactory 16 aan de Abstwoudseweg ontving hij aan het begin van het schooljaar drie brugklassen van het CLD. In een bedrijfspresentatie over URBINN werden de projectgroepjes in spe geïnformeerd over de opdracht. Vrijdag 6 oktober gaat Richard samen met twee studenten van Urban Innovations de tussenpressentaties afnemen om de meest kansrijke ideeën een go te geven.

Lees meer

Met Strengthsfinder naar Vaasa

Al twee jaar werken we in de Betafactory met het instrument Strengthsfinder. Dit zetten we in het ‘personal development’ deel van de minor Living Labs. Het is een voor studenten (en docenten) toegankelijk model waarmee talenten onder woorden gebracht kunnen worden en geoperationaliseerd kunnen worden. Het model geeft een vergroting van inzicht in de eigen persoonlijkheid maar ook in de interactie tussen mensen met verschillende talenten. Studenten reageren positief op dit concept.

Lees meer

Tech4Health – European Innovation Academy

This summer a group of 10 students from TIS participated in the European Innovation Academy and they did great! Tom, Mohammed, Clemens and Luuk won a patent scholarship with their product idea NextStep. This idea is born during the Tech4Health hackathon in March. The ‘NextStep’ is a revolutionary railling system which will help individuals go up and down the stairs with ease! The elderly or partially disabled will be able to walk the stairs independently, comfortably and most important safely. Next to that they will gain mobility.

Lees meer

Bezoek delegatie Nigeria

Op vrijdag 15 september waren Betafactory en het HighTechCentreDelft (HTCDelft) onderdeel van de studiereis van ITF-NECA, een Nigeriaanse delegatie van werkgevers, opleiders en de overheid. De Nigeriaanse delegatie wilde tijdens dit bezoek meer te weten komen over hoe wij de aansluiting van het technisch onderwijs hebben laten aansluiten op de behoefte vanuit de arbeidsmarkt.

Lees meer

De Haagse Hogeschool genomineerd voor RAAK-award met twee projecten

De RAAK-award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan SIA de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen. De jury heeft aan de hand van de criteria uit de 23 inzendingen 10 projecten genomineerd die kans maken op de RAAK-award en bepaalt na gesprekken met alle genomineerden de winnaars van de prijzen (1e prijs: € 10.000,-; 2e prijs: € 5.000,-; 3e prijs: € 2.500,-). Naast een trofee en een geldbedrag hoort bij de eerste prijs een extra beloning. Van het winnende project wordt een korte film gemaakt. De winnaar van de Publieksprijs (€ 2.500,-) wordt bepaald door iedereen die stemt op een van de genomineerden.

Lees meer

Bezoek van Thomas More Mechelen

Afgelopen dinsdag 5 september werd de Betafactory bezocht door een 30-tal collega’s van het Thomas More college uit Mechelen (België). Thomas More is als hogeschool verbonden met de universiteit Leuven en verzorgt op de campus De Nayer diverse technische en IT opleidingen op bachelor niveau. Contacten tussen de Betafactory en Thomas More bestaan al langere tijd. Zo hebben studenten van hen hebben hier hun afstudeeropdrachten gedaan en medewerkers van ons zijn regelmatig uitgenodigd voor presentaties en afstudeerzittingen. Zij denken al langere tijd na om een Belgische variant van de Betafactory in het leven te roepen en wilden deze dag gebruiken om onze Betafactory “aan den lijve” te ondervinden en ideeën op te doen.

Lees meer

Sensor Data Challenge 21 & 22 september

Een camera, microfoon, gps, gyroscoop, accelerometer, lichtsterktesensor, nabijheidssensor, hartslagmeter… de smartphone in je hand of de activity tracker om je pols bevat heel wat slimme sensoren. Hoe kunnen we die sensoren inzetten of combineren om gezondheid, leefstijl en leefomgeving te meten in bevolkingsonderzoek?

Lees meer