Doel: Het ontwerpen van een lanceermechanisme voor een re-entry capsule die pas gelanceerd mag worden zodra de rakettrap of het ruimtevaartuig zijn missie heeft voltooid en terug naar de aarde valt (re-entry).
Cluster: onderwijsproject werktuigbouwkunde
Opdrachtgever: Science & Technology (S&T)

Een re-entry capsule is een deel van een ruimtevaartuig of een rakettrap dat pas gelanceerd mag worden zodra de rakettrap of het ruimtevaartuig zijn missie heeft voltooid en terug naar de aarde valt (re-entry). Een viertal studenten werktuigbouwkunde ontwikkelden een lanceermechanisme met drie functies:

1. De re-entry capsule moet op een exact moment door het lanceermechanisme weggestuwd worden. Op dit moment zal de capsule richting de aarde vallen en bijvoorbeeld metingen kunnen verrichten.

2. Daarnaast dient de capsule ook een roterende beweging te krijgen, zodat het stabieler terug naar de aarde valt.

3. Anderzijds dient het mechanisme de capsule ook te beschermen tegen de extreme trillingen en G-krachten die tijdens een lancering door de raket gaan.

Bovendien was de uitdaging dat deze functies ook aan de geldende ‘ruimtevaartnormen’ zouden voldoen.

De re-entry capsule is ontwikkeld in opdracht van het bedrijf Science & Technology (S[&]T) in Delft. De studenten hebben kennisgemaakt met het ontwerpproces en de werkwijze binnen ruimtevaartprojecten. Bovendien leerden zij hoe een conceptontwerp van een dergelijk mechanisme vorm kreeg. Het resultaat heeft bijgedragen aan inzicht over welke design-drivers er van belang zijn tijdens het ontwerp van het mechanisme, en welke concepten er mogelijk zijn om alle benodigde functies te vervullen.

Op dit moment leidt S[&]T een internationaal consortium van zeven bedrijven die daadwerkelijk een re-entry capsule en lanceermechanisme gaan realiseren.

Related Works

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *