Automatic Guided Vehicle (AGV) in een distributiecentrum

Doel: ontwerpen van een Automatic Guided Vehicle (AGV) die orders kan plaatsen in de opslag van het distributiecentrum en als tweede taak de orders weer uit de opslag kan halen en deze bij de klant of chauffeur kan afleveren.
Cluster: onderwijsproject ‘Enkelstuksproduct’ – Werktuigbouwkunde
Opdrachtgever: Plus-supermarkt

De Automatic Guided Vehicle (AGV) is ontwikkeld in het kader van het automatiseren van het distributiecentrum van de Plus-supermarkten. De AGV is een machine die handelingen automatisch kan volbrengen zonder menselijke input. De voordelen van de AGV zijn dat het zich niet aan de ARBO regeling hoeft te houden, waardoor deze dus hoger en zwaarder kan tillen. Tevens kan de AGV meer kratten tegelijkertijd tillen. Waar 1 werknemer er 2 tilt, kan de AGV er 9 tillen. Dit zou vervolgens resulteren in het feit dat er minder werknemers nodig zullen zijn als de AGV ingezet wordt. Het ging de studenten niet alleen om het ontwerpen, maar ook om een besparing voor het bedrijf opleveren.

De AGV is voorzien van navigatiecomponenten waardoor de AGV autonoom is. Doormiddel van een routekaart en magnetische begeleiding in de vloer weet de AGV ten alle tijden waar de AGV zich bevind. Reeds is de AGV voorzien van een aandrijfsysteem dat elk wiel individueel aandrijft en bestuurt waardoor de manoeuvreerbaarheid gewaarborgd wordt en ruimte wordt bespaard. Wanneer de AGV constateert dat de accu een te lage spanning heeft gaat de AGV naar een oplaadstation waar het oplaadstation autonoom de AGV voorziet van nieuwe accu’s.