Easylight toplicht

Doel: Bedenk, ontwerp, materialiseer een toplicht dat hoog aan de mast, of
bovenop de masttop van de zeilboot is te monteren
Cluster: interdisciplinair studentenproject ‘Composail’
Opdrachtgever: Composail

Het toplicht is een onderdeel van de totale scheepsnavigatie verlichting dat volgens het vaarreglement verplicht is te voeren bij s’nachts varen of bij slecht zicht. Het Easylight toplicht is een modulaire opgebouwde mal waaruit vijf verschillende soorten bootverlichting kunnen worden vervaardigd. De producten zijn gietstukken, opgebouwd uit drie verschillende lagen flexibel polyurethaan, verder zijn alle ingegoten onderdelen van aluminium. Een meegegoten U-profiel kan worden gemonteerd op verschillende verloop-montageplaatjes waardoor de producten op verschillende locaties op de boot zijn te monteren.

Bij de ontwikkeling van de Easylight is rekening gehouden met de volgende eisen:
> Het toplicht is voorzien van LED verlichting die eventueel is opgebouwd met schakelbare LED’s, zodat deze later modulair is te combineren met andere navigatieverlichting.
> Het toplicht is zichtbaar voor andere schepen tot drie Zeemijlen, ca. 5 km. (Het toplicht is in de eerste instantie ontworpen voor de mast van de GP42 boot, maar uiteindelijk deze op zo veel mogelijk verschillende masten gemonteerd worden)
> Het toplicht is waterdicht zijn en bestand zijn tegen erosie en corrosie
In de praktijk kan het licht zo lang mogelijk meegaan. Het toplicht is ontworpen in een seriegrootte van 100 stuks.